Hvordan vil digital markedsføring utvikle seg i tiden fremover?

Hei og velkommen til mitt siste blogginnlegg i sammenhengen med valgfaget Digital markedsføring. I dette innlegget vil det bli skrevet om hvordan digital markedsføring vil utvikle seg i tiden fremover.

Noe som har vært en gjenganger i mine tidligere blogginnlegg er utviklingen av nye teknologier og digitale plattformer. Vi ser stadig at det kommer nye teknologiske løsninger på ulike problemer samt at gammel teknologi blir videreutviklet. Derfor vil jeg si at digital markedsføring kommer til å fortsette å endre seg og det er dermed viktig for markedsførerne holder seg oppdatert. Teknologien virtual reality som jeg tidligere har skrevet et helt innlegg om er noe jeg vil tro kommer til å bli implementert mer og mer i markedsføringskampanjer i fremtiden.

En ting som er viktig å tenke på for markedsførere og generelt folk i dagens samfunn er ekkokamre og filterbobler. Filterbobler er definert av SNL som en systematisk, individuelt tilpasset avgrensing av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til enretting og stagnasjon hos enkeltbrukere eller gruppe. Det er lurt for markedsførere å være obs på slike elementer ved digital markedsføring

Til slutt vil jeg gi en stor takk til alle forelesere, gjesteforeleser og studentassistenter.

//Henrik

«How to»-artikkel om Snapchat annonsering

Hentet fra pixabay

Som jeg har tidligere nevnt i flere innlegg, så blir markedsføringen kontinuerlig endret. Det er derfor greit å ha litt kunnskap om hvordan man skal markedsføre seg på ulike sosiale plattformer. I dette blogginnlegget vil jeg skrive en «how to»-artikkel om hvordan man kan komme i gang med Snapchat annonseringer.

I dette innlegget vil det bli skrevet om disse underpunktene:

 • Snapchat
 • Grunner for å annonsere på Snapchat
 • De ulike mulighetene for annonseringer på Snapchat

Snapchat

Snapchat er en sosial medium på mobiler hvor man kan dele bilder eller videoer med sine venner. Mobilapplikasjonen ble utviklet av en gruppe studenter ved Stanford University og ble offisielt utgitt i App Store i 2011. Snapchat er en sosial plattform som har vokst ekstremt mye fra dagen den ble lansert, med nå over 2 695 000 brukere i Norge ifølge Ipsos sin SoMe tracker.

Grunner for å annonsere på Snapchat

Oscar Løvås kommer med 5 gode grunner for å bruke Snapchat for annonseringer i et innlegg på Inevo sin side. Disse grunnene er:

 • Den enorme brukerskaren. Som nevnt over er det per dags dato over 2,6 millioner mennesker i Norge med en bruker på Snapchat. Ved å annonsere på Snapchat vil du dermed bli godt synlig og oppnå høyere rekkevidde og spredning.
 • Snap Ads Manager byr på mange kreative muligheter som gjør at man kan lage unikt og skreddersydd innhold.
 • Snapchat egner seg til å øke merke kjennskap da du kommuniserer med din målgruppe på en unik måte.
 • Selv om Snapchat ikke er like store som Instagram og Facebook sine annonserings muligheter, er den fortsatt i en konstant vekst. Dette muliggjør det for annonsører å utnytte seg av, ettersom at lavere etterspørsel vil kunne bety lavere priser samt billigere cost-per-click (CPC).
 • Innebygde funksjoner som geo-filter gjør at man kan få segmentert og presis markedsføring. Dette gjør det enklere å rette seg mot de riktige prospektene.

De ulike mulighetene for annonseringer på Snapchat

Når det kommer til annonseringer på Snapchat så finnes det et tilbud med flere ulike formater. I et innlegg på Inevo sin side viser Løvås til 7 ulike muligheter Snapchat har, disse er henholdvis:

 • Snap Ads
  • Snap Ads er i hovedsak det man ser når en influenser legger ut en «story» hvor den snakker om et produkt eller lignende og sier «swipe up». Dette er videoannonser på ti sekunder hvor man har muligheten til et interaktivt element i form av call to action (CTA). Disse annonseringene kommer som oftest imellom dine venner sine stories.
 • Story Ads
  • Story Ads er det man finner av sponset innhold på «Discover-feeden» din. Her ser man alt fra kjendiser som legger ut offentlig innhold på en organisk måte. Dette formatet er best egnet for bedrifter som ønsker å fremme så mye innhold som mulig inn i samme annonse.
 • Collection Ads
  • Collection Ads er på samme måte som Story Ads i den form av at annonsen dukker opp mellom dine venner sine stories. Collection Ads fungerer som en liten katalog for en produktkategori. Denne måten for annonsering er best egnet for de bedriftene som ønsker å vise til flere varianter av et produkt de har, eller produkter som ligner.
 • AR Linser
  • AR Linser er et annonseformat for de spesielt kreative personene. Denne funksjonen muliggjør at man kan lage sine helt egne linser. Dersom linsen er godt laget, vil det kunne hende at en person bruker den à sender en snap til sine venner, som da igjen kan bruke den for å sende til andre venner. Dette gjør at budskapet spres videre.
 • Filterannonser
  • Filter annonser er noe som passer godt dersom man eksempelvis skal promotere nye produkter eller tjenester for å skape merkekjennskap. Geo-filter som jeg nevnte over er et eksempel på dette. Dersom man eksempelvis er ute og spiser på en restaurant, kan man ved bruk av geo-filter kunne legge til restauranten sitt navn samt lokasjon. Det som er bra med filterannonser er at man kan velge å lage geo-filter for en bestemt periode, eksempelvis om man har et arrangement, eller permanente geo-filtere.
 • Commercials
  • Commercials er den sjette annonserings måten som Snapchat kan tilby. Denne er i hovedsak det samme som Snap Ads, den eneste forskjellen på disse er at med Commercials-formatet så kan man ikke velge å «hoppe over» annonsen. I tillegg varer Commercials-formatet kun seks sekunder, hvor Snap Ads kan vare i ti sekunder.
 • Dynamiske Annonser
  • Dynamiske annonser eller «Dynamic Ads» gjør det enkelt for bedrifter å lage annonser som er skreddersydd for sine kunder. Ved at man bruker produktkatalog og funksjonen Snap Pixel, vil oppsettet av annonser bli automatisert og man optimaliserer mot de handlingene som betyr mest for den som annonserer, for eksempel kan det være å drive kjøp online.

//Henrik

Kilder:

Caseoppgave – Amnesty International Norge

Logo | Amnesty International Norge
Skjermdump fra Amnesty.no

I dette blogginnlegget vil jeg svare på en caseoppgave vi har fått av vår foreleser, Marius Vetaas Thomassen. Caseoppgaven går i hovedsak ut på at jeg hypotetisk har søkt på en rolle som Markedsføringsspesialist i Amnesty International Norge.

I dette innlegget vil det bli skrevet om disse underpunktene:

 • Amnesty og digitale kanaler
 • Måling og analyse av trafikk
 • Organisk søk og SEO

Amnesty og digitale kanaler

Amnesty har per dags dato tatt i bruk flere ulike digitale kanaler, som blant annet Facebook, Twitter, Instagram og YouTube. Amnesty har også en egen nettside, amnasty.no, hvor man kan finne fram til mye forskjellig informasjon, mulighet for å kjøpe produkter som Pride-armbånd samt gi donasjoner til Amnesty. Når Amnesty benytter seg av de digitale kanalene så er det hovedsakelig for å øke kjennskap til bedriften samt å bevisstgjøre mennesker på hvordan andre kan ha det rundt om i verden. Amnesty Norge jobber blant annet mot å stoppe maktmisbruk og redde de menneskene som er ofre for dette.

Kundereisen til Amnesty Norge starter enten ved at man bevisst oppsøker deres nettside eller at man får opp en reklame på en av de digitale kanalene Amnesty benytter seg av. Deretter er det nettsiden og informasjonssøk som følger kunden med på deres reise. Noe jeg vil si at Amnesty kan bli bedre på er å gjøre seg selv mer synlige på de digitale kanalene. Personlig har jeg ikke sett en annonse for Amnesty Norge på eksempelvis Instagram og Facebook. Jeg vil si at bør bli mer synlige på spesielt Instagram ettersom at det er en av de viktigste digitale markedsføringskanalene. Dersom du vil lese et innlegg jeg har skrevet om Instagram som markedsføringskanal, se her.

Måling og analyse av trafikk

Som tidligere nevnt over så jobber Amnesty Norge blant annet med å spre viktig informasjon og skape engasjement rundt ulike saker. For å kunne gjøre dette tar Amnesty i bruk markedsføringstiltak slik at de kan nå ut til mennesker. For at Amnesty skal kunne se hvilke annonser som funker og eventuelt hvilke som ikke funker, er det lurt for dem å analysere disse ved hjelp av Google Analytics. Noe av det viktigste for Amnesty er deres underskriftkampanjer, derfor vil det være naturlig for dem å ha et av hovedmålene deres å ha høy konverteringsrate på nettopp dette. For å gi en liten pekepinn på hva Amnesty kan bruke Google Analytics til har jeg kommet med noen eksempler:

 • Finne ut av hvilke kanaler kundene kommer fra
 • Hvilke kanaler som fungerer best for Amnesty
 • Hvilke kanaler som skaper størst engasjement
 • Hvor kundene er, geografisk sett

Organisk søk og SEO

Det å være godt synlig i google sin søkemotor er noe som er viktig for enhver bedrift. For Amnesty er det viktig å være synlige på google slik at potensielle kunder kan bli bevisst over Amnesty og deres saker, og dermed eventuelt kunne gi donasjoner. Begrepet SEO står for søkemotoroptimalisering, som vil si at man gjør tiltak slik at søkemotoren vil se på din nettside som mest relevant dersom en person søker opp eksempelvis informasjon og produkter som du tilbyr. Man kan enten betale for en annonseplass på google som gjør at man havner øverst på søk som er relevante, eller så kan man benytte seg av organisk søk som er gratis. Organisk søk oppnås ved at man personer får opp din nettside når de søker opp ting som er relevant for din bedrift, uten at det står «annonse» ved siden av. Under vil du se et eksempel på organisk søk på noe som er relevant for Amnesty Norge.

Skjermdump fra Google

//Henrik

Kilder:

Sosiale medier og stormingen av den Amerikanske Kongressen

Hentet fra pixabay.com

Du fikk garantert med deg hva som skjedde den 6. januar i år, nemlig stormingen av den amerikanske kongressen. Det som først startet som en fredelig protest mot valgresultatet i 2020, endte opp med at en stor gruppe aktivister stormet kongressbygningen. I forbindelsen til denne stormingen var det fem personer som mistet sitt liv, inkludert en politimann fra U.S Capitol Police. I dette blogginnlegget vil det derfor skrives om rollen til sosiale medier i forbindelsen med dette angrepet på den amerikanske kongressen.

I dette innlegget vil det bli skrevet om disse underpunktene:

 • Trump sine Twitter meldinger
 • Filterbobler og ekkokammre
 • Konklusjon

Trump sine Twitter-meldinger

Etter at stormingen av den amerikanske kongressen var det ledere fra både innad i USA og resten av verden som hadde kraftige fordømmelser av Donald Trump sin oppfordring om å dra til hovedstaden for å ta tilbake det han selv kaller «det stjålne valget». (NRK). Selv om Trump aldri selv skrev eller sa at hans tilhengere skulle storme kongressen, mener folk fortsatt at det var han som «tente ilden». Fra slutten av desember 2020 og i starten av januar 2021 la Trump daglig ut Twitter-poster til sine 88 millioner følgere om at de skulle møtes i Washington DC den 6. januar. En av disse «tweet’ene» var blant annet den som ble lagt ut den 27. desember 2020: «See you in Washington, DC, on Jauary 6th. Don’t miss it. Information to follow!». Dersom du vil se flere eksempler på «tweet’ene» Trump la ut i denne perioden, se bildet under. Da protestene hadde kommet ut av kontroll og den store mobben med mennesker var kommet inn i bygningen, tok Trump seg til Twitter igjen. Denne gangen ba han om at demonstrantene skulle demonstrere fredelig, hvor «husk at vi er partiet for lov og orden» var oppfordringen.

Skjermdump fra NRK

Filterbobler og ekkokammre

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om hva filterbobler og ekkokammre er, dette kan du finne her. Definisjonen som SNL har på filterbobler er: «Filterboble er en systematisk, individuell tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensrettig og stagnasjon hos enkeltbrukere eller gruppe». Det vil si at en filterboble oppstår som et resultat når man tar i bruk en algoritme på en nettside som sorterer informasjon en bruker søker etter. Disse filterboblene vil være nyttige ved for eksempel kjøp av sko, men kan derimot være skadelig når det kommer til politisk informasjon. Dette vil kunne skje dersom man søker opp politiske nyheter som allerede stemmer overens med de politiske holdningene du allerede har.

I sammenheng med stormingen av kongressen kan man se at Donald Trump er et godt eksempel på bruk av filterbobler og ekkokammre. Før den nå permanente utestengingen av Trump på Twitter, brukte han plattformen på å kun dele nyhetsartikler og politiske holdninger som stemte overens med hans egne. I tillegg til at han kun delte innlegg hvor de støttet opp under hans politiske holdninger, fulgte han kun et fåtall mennesker. Disse menneskene som han fulgte, var også kun personer med de samme politiske holdningene som Trump. Når Trump selv hadde filterbobler og ekkokammre på Twitter vil det kunne tenkes at de følgerne som var en del av stormingen også var utsatt for politiske filterbobler.

Konklusjon

Alt i alt vil jeg si at sosiale medier spilte en stor rolle ved stormingen av den amerikanske kongressen. Dette er på bakgrunn av at Trump hadde mulighet til å legge ut diverse Twitter-meldinger til sine 88+ millioner følgere om når og hvor de skulle demonstrere. Det vil også være logisk å tenke at de som stormet kongressen hadde havnet i filterbobler og ekkokammre på sosiale medier angående deres politiske holdninger.

//Henrik

Kilder:

Hvordan sette opp en kampanje med Google Ads – 10 enkle steg

Har du for eksempel nettopp startet en ny bedrift og skal annonsere for den, vil du kanskje være interessert i hvordan du kan sette opp en kampanje ved bruk av Google Ads. I dette blogginnlegget vil jeg derfor vise hvordan man kan sette opp en kampanje på Google Ads ved hjelp av 10 enkle steg. Før du kan gå i gang med disse 10 stegene må du allerede ha laget en konto på Google Analytics og koblet denne opp til nettsiden din. I dette «How to-innlegget» vil jeg bruke denne bloggen som eksempel.

Steg 1:

Det første steget er å velge hovedmålet ditt med annonseringen. Her vil du bli møtt med tre valgmuligheter, og du velger selv hvilken som passer best for deg og din bedrift. Når du har gjort dette så trykker du på «Neste-knappen».

Skjermdump

Steg 2:

Når du har valgt hovedmålet med annonseringen er det neste steget å oppgi bedriftsnavnet ditt. Når du har gjort dette, er det bare å trykke på «neste».

Skjermdump

Steg 3:

Det tredje steget er å skrive inn nettsideadressen til bedriften din. Dette vil være nettsiden folk blir sendt til når de klikker seg inn på annonsen din. Når du har lagt inn dette er det bare å trykke på «neste».

Skjermdump

Etter at du har lagt inn nettsiden din og trykket på «neste» vil det dukke opp en side som viser hvilken side man kommer inn på dersom man trykker på annonsen, samt hvordan den vil bli seende ut. Her får du se hvordan det vil bli seende ut på både mobil og datamaskin. Trykk deretter på «neste».

Skjermdump

Steg 4:

Det fjerde steget vil være å knytte din Google Ads konto til Google Analytics kontoen din. Jeg har allerede gjort dette da vi startet med bloggen, så da vil dette steget se slik ut:

Skjermdump

Når du har gjort dette, trykk «neste».

Steg 5:

Steg fem går ut på at man skriver inn annonsetekst. Det er dette som fanger interessen til eventuelle kunder, så skriv derfor noe som skaper nysgjerrighet. Her kan du også velge å «huke av» for at det skal vises en «ringe-mulighet» til bedriften din. Når du er fornøyd med annonseteksten din, trykk «neste».

Skjermdump

Steg 6:

Det neste steget etter at du har skrevet inn annonseteksten din, er å legge til søkeord som passer til din annonse og nettsted. Det er lurt at søkeordene du legger inn her samsvarer med det du skrev i annonseteksten. Her kan du både skrive inn egne søkeord samt at Google kommer med foreslåtte søkeordtemaer. Når dette er gjort, trykk på «neste».

Skjermdump

Steg 7:

Det syvende steget vil være at man velger hvor annonsen til bedriften deres annonseres geografisk. Når du har valgt dette så trykk på «neste».

Skjermdump

Steg 8:

Det åttende steget vil være å velge et budsjett som passer deg og din bedrift best. Når man annonserer på Google vil dette foregå med en «Pay-Per-Click» modell. Det vil si at du betaler for hvert klikk på annonsen og ikke for at annonsen skal synes. På denne siden kommer Google med forslag til budsjett alternativ, samt at du kan angi ditt eget budsjett. Når du har valgt dette, trykk på «neste».

Skjermdump

Steg 9:

Steg 9 går ut på at man får en oversikt over hvordan kampanjen din vil bli seende ut og man kan gjøre eventuelle endringer dersom man ønsker det, og tilslutt godkjenne det. Når du har sett over kampanjen og er fornøyd er det bare å trykke på «neste».

Skjermdump

Steg 10:

Det tiende og siste steget er å legge inn betalingsopplysningene og bekrefte disse. Når du har gjort dette gjenstår det bare å trykke på «send-knappen».

Skjermdump

Det er kun disse 10 stegene som må til for å sette opp din helt egen Google Ads kampanje, håper det var til hjelp.

//Henrik

Hvorfor ta i bruk Instagram som markedsføringskanal?

Hentet fra: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121

I dette blogginnlegget vil jeg ved bruk av statistikk om trender, bruk og målgrupper, gi en anbefaling for hvilken digitale markedsføringskanal man bør benytte seg av. Instagram er en digital plattform som de fleste er kjent med, hvor man deler blant annet bilder, videoer og «stories». I tillegg til dette er Instagram også en bra plattform for markedsføringen til bedrifter.

I dette innlegget vil det bli skrevet om disse underpunktene:

 • Instagram
 • Statistikk for antall profiler i Norge
 • Visuell kommunikasjon
 • Bruk gode hashtags
 • Oppsummering

Instagram

Instagram er en sosial plattformtjeneste der man kan dele blant annet bilder, videoer, «stories» og reels. Instagram ble lansert den 6. oktober 2010 og i 2020 hadde de over en milliard registrerte brukere. Instagram er som de fleste kjenner til, hovedsakelig en plattform på mobil. Jeg vil se på Instagram som en viktig markedsføringskanal på bakgrunn av hvor ofte vi bruker våre mobiler samt at andelen prosent som bruker mobil i løpet av en dag øker for vært år. I bildet under vil du kunne se en undersøkelse gjort av SSB på nettopp dette.

Hentet fra: https://medienorge.uib.no/statistikk/medium/ikt/383

Statistikk for antall profiler i Norge

For hver dag som går blir verden mer og mer digitalisert, noe som resulterer i at også markedsføring skjer mer og mer over sosiale medier/plattformer. I det fjerde kvartalet i 2020 var det 2 556 000 mennesker fra alderen 18+, i Norge som hadde en profil på Instagram, ifølge «Ipsos SoMe-tracker Q4’20». Det at det er over 2,5 millioner mennesker i Norge som har en bruker på Instagram gjør at man med stor sannsynlighet vil kunne nå ut til de innenfor målgruppen man har satt. I tillegg til at Instagram allerede hadde en god del registrerte brukere i fjerde kvartal 2020, så er det fortsatt i vekst. Ipsos sin SoMe-tracker kunne vise til at i det første kvartalet i 2021 hadde antallet profiler på Instagram i Norge økt til 2 609 000, noe er en økning på 3% fra siste kvartal i 2020.

Visuell kommunikasjon

Det at det finnes over 2,6 millioner mennesker i Norge som har profil på Instagram er ikke den eneste grunnen til at man bør velge dette som en markedsføringskanal. En annen grunn er at vi mennesker er visuelle skapninger. Forskning som er blitt gjort viser til at 90% av påvirkningskraften i kommunikasjon er nonverbal. Som nevnt tidligere så er Instagram hvor man legger ut blant annet bilder og videoer, noe som er visuelt og derfor gunstig for markedsføringskommunikasjon. For å holde dine følgere på Instagram engasjerte kan man derfor poste visuelt tiltrekkende sitater, grafiske kuponger og eventuelle bilder fra bedriften og eventuelle «events». Man kan for eksempel legge ut en video som forklarer eller viser hvordan man skal bruke et produkt som bedriften din selger.

Hentet fra: https://pixabay.com/no/

Bruk gode hashtags

«Instagram er full av hashtags (eller emneknagg som det heter på norsk). Er du flink til å lage gode hashtags til bildene dine kan du potensielt nå ut til mange nye følgere.» (Idium 2020). Personer på Instagram søker ikke nødvendigvis etter bedrifter eller organisasjoner de kan følge, derfor er gode hashtags viktig. Ved bruk av gode hashtags vil sannsynligheten for at personer oppdager din bedrift. En ting som er viktig å tenke på når man bruker hashtags er om man skal være spesifikk eller generell. Dersom man velger generell, vil man ta i bruk de mest populære «tags’ene». Du vil da nå ut til flere, men igjen vil du konkurrere med mange andre bedrifter om oppmerksomheten. For at du skal komme frem til de «hashtags’ene» som passer til din bedrift kan du tenke over disse spørsmålene som Iduim kom med:

 • Hvilke ord vil jeg forbindes med?
 • Hvordan beskriver jeg produktet/tjenesten?
 • Hva er folk opptatt av?
 • Hva ville jeg selv søkt på?
 • Hvordan beskriver jeg bildet?

I tillegg til de vanlige «hashtags’ene» har Instagram også en mulighet for å legge til lokasjon/sted på bildene, dette kalles for geo-tag. Når du skal laste opp et bilde eller en video for din bedrift vil det være nyttig å legge til en geo-tag på hvor bildet er tatt eller adressen til bedriften. Dette er spesielt nyttig for eksempelvis restauranter ettersom at når folk er ute på reise bruker de Instagram for tips om hvor man bør spise.

Oppsummering

Instagram har også de seneste årene og kvartalene kun blitt større og større, og dette er noe som jeg tror ikke kommer til å endre seg med det første. Jeg vil se på Instagram som en meget god markedsføringskanal for bedrifter på bakgrunn av at det er over 2,6 millioner registrerte brukere i Norge, noe som gjør at personer innenfor din målgruppe mest sannsynlig vil være der. I tillegg er det en god måte å få vist frem produktene sine visuelt grunnet vi er visuelle skapninger. For å markedsføre på Instagram er det viktig å bruke gode hashtags som gjør at flere vil kunne oppdage bedriften, noe som igjen resulterer i at du når ut til flere.

//Henrik

Kilder:

Hvordan sette opp Google Analytics

Da var tredje delen av valgemnet Digital markedsføring ferdig, og vi har beveget oss inn i den siste delen, hvor Marius Vetaas Thomassen er foreleser. For personer som jobber med digital markedsføring, er det å kunne analysere data på nettsiden ekstremt viktig, derfor vil jeg i dette innlegget skrive om analyseverktøyet Google Analytics.

I dette innlegget vil det skrives om disse underpunktene:

 • Hva er Google Analytics?
 • Hvordan sette opp Google Analytics med fem enke steg?
 • Fordeler ved bruk av Google Analytics

Hva er Google Analytics?

Google Analytics er et analyseverktøy for trafikk på nettsider som Google har laget. Det er et verktøy som muliggjør at man kan analysere hva som skjer på nettsiden din. Man kan ta i bruk Google Analytics for å analysere blant annet hvor mange besøkende en nettside har, hvor lenge en eventuell besøkende er inne på nettsiden og hvilke sider de klikker seg inn på. I tillegg til at man kan bruke Google Analytics via en nettleser, kan man og bruke det på mobil og nettbrett. Ved bruk av Google Analytics kan man se dataene på din nettside og dermed tilpasse den, slik at man kan forbedre nettsiden. Det er nettopp dette som er utfordringen ved Google Analytics, det å dra nytte av tallene og finne tiltakene som kan hjelpe til å bedre resultatene.

Eksempler på hva du kan finne ut av med Google Analytics:

 • Hvem som besøker din nettside
 • Hva de gjør inne på nettsiden din
 • Hvilke sider som gir flest salg
 • Hvordan ulike kampanjer har prestert

Hvordan sette opp Google Analytics med fem enkle steg?

For å sette opp Google Analytics må du kun følge disse fem enkle stegene:

            1. Sett opp Google Tag Manager

            2. Lage en Google Analytics bruker

            3. Sette opp «analytics tag» med Google Tag Manager

            4. Sette opp «Goals»

            5. Lenke til Google Search Console

Det første steget for å implementere Google Analytics er å lage en bruker på Google Tag Manager Dashboard. Det vil da se slik ut:

«Screenshot» fra min egen pc

Etter at man har skrevet inn navnet på brukeren/kontoen, setter man opp en «container», som i all hovedsak er en bøtte som inneholder alt av «macros, rules & tags». Når man har gjort dette er det bare å trykke «opprett», lese igjennom «Terms of Service» og godta disse. Etter man har gjort dette vil man få et kodeutdrag fra containeren som man legger inn på nettsiden sin.

Det neste steget blir da å sette opp Google Analytics. Her vil man lage en Google Analytics bruker gjennom nettsiden analytics.google.com. Når man har laget brukeren må man bare akseptere de ulike «Terms of Service» for å få tilgang til din tracking ID. Når man har lagd en bruker på Google Analytics er neste steg å sette opp «analytics tag» med Google Tag Manager. Inne på din Google Tag Manager Dashboard vil du kunne finne knappen «Add a new tag», her vil du kunne to områder for din tag. Disse er:

 • Configuration – som er hvor dataen som blir samlet inn lagres.
 • Triggering – som er hvilken type data du vil samle inn.

Etter at du har trykket på ”configuration-knappen” vil du velge «Universal Analytics» for å lage en tag på Google Analytics.

Steg fire vil være å sette opp «Google Analytics goals». For å kunne sette dine goals må du inn på Google Analytics dashboard. Her trykker man på «Admin» nederst på venstre siden, som blir illustrert i bildet her.

«Screenshot» av min egen pc

Deretter vil du trykke på «goals» for så å trykke på «+New Goal».

Det siste steget er å linke det til Google Search Console. Ved å gjøre dette kan du finne ut av ting som eksempelvis:

 • Se når Google analyserer nettsiden din.
 • Finne ut hvilke interne og eksterne sider som linker til din nettside.

For å gjøre dette så går du igjen inn på Google Analytics dashboard -> trykker på «admin»-knappen -> «Property Settings»-knappen -> «Adjust Search Console»-knappen -> «Add»-knappen -> «Add a site to Search Console»-knappen -> så er det bare å skrive inn din nettside sin HTML og trykke «add». Når du har gjort dette har du fått implementert Google Analytics til din nettside.

Fordeler ved bruk av Google Analytics

Det er flere ulike fordeler ved å implementere Google Analytics på din nettside. Kanskje den største fordelen man får ved å bruke Google Analytics er at man får tak i nyttig informasjon rundt trafikken på nettsiden. Når man får informasjonen så tydelig presentert på Google Analytics vil dette kunne hjelpe til med å se hvilke tiltak som funker og hvor de eventuelt må forbedre seg. Noen andre fordeler ved Google Analytics er at man kan bedre forstå forbrukerne sin atferd på nettsiden, forbedre sine annonseringer som foregår på nett, og at det er veldig enkelt å komme i gang med det.

// Henrik

Kilder:

Refleksjonsnotat – Lansering av nettbutikk

Hentet fra: https://pixabay.com/no/

Da har tredje del av valgemnet digital markedsføring nærmet seg en slutt, og jeg vil i dette refleksjonsnotatet skrive litt om mine tanker rundt planleggingsprosessen, og lanseringen av vår nettbutikk, Mon Équipe. Hovedfokuset i denne delen av oppgaven vil ligge på de ulike stegene/prosessene vi gjorde med nettbutikken, og hvordan jeg personlig opplevde eksamensoppgaven.

I dette refleksjonsnotatet vil det bli skrevet om disse underpunktene:

 • Startsfasen
 • Lanseringen
 • Våre OKR
 • Mine tanker rundt eksamensoppgaven

Startsfasen

Da vi fikk eksamensoppgaven den 23 mars var tankene mine litt overalt. Det opplevdes da som at dette var en oppgave hvor vi ikke hadde egenskapene eller kunnskapene til å klare å gjennomføre, samtidig som at det virket som en meget spennende oppgave. Det var først når eksamensgruppen vår møttes for å diskutere forskjellige konsepter og fremgangsmåter at jeg følte jeg fikk litt mer oversikt og kontroll.

Vi startet planleggingsprosessen med å lage et tankekart hvor vi la inn alle de ulike ideene til konsept som vi hadde. Deretter gikk vi igjennom disse sammen før vi ble ganske raskt enige om hvilket konsept vi ville gå for. Konseptet vi bestemte oss for i første omgang var at vi selv skulle lage og male skjerf. Etter hvert som vi kom lenger inn i oppgaven endret dette seg til å også gjøre nettsiden til et samlingspunkt for kunst. Vi tenkte da at andre kunstnere kunne bruke plattformen vår som en kanal for å distribuere kunst de vil selge.

Etter at vi hadde bestemt oss konseptet vårt, gikk vi over til å bestemme oss for navnet på nettsiden. Ettersom at konseptet vårt åpnet for at andre kunstnere kunne bruke vår plattform for salg av sine verk, tenkte vi på navn som kunne passe til dette. Det navnet vi kom frem til var Mon Équipe, som er fransk for «gjengen min».

Da vi skulle lage skjerfene for å legge de ut for salg var det noen ulike prosesser vi måtte igjennom. Først måtte vi finne stoff som vi kunne bruke til å sy sammen til skjerf. Vi lette da litt rundt på diverse butikker og nettsider for billigstoff, men det endte med at vi fikk stoff av bestemoren til en på gruppen. Da vi hadde stoffet på plass og sydd det om til skjerf, var maling det neste steget. Her fikk vi noen forskjellige tips av personer innenfor «spraymaling-miljøet», for hvor det var lurest å kjøpe maling fra. På bakgrunn av pandemien vi nå er i var det slik flere av butikkene som solgte spraymaling, hadde en leveringstid som var for lang, noe som reduserte valgmulighetene. Vi endte derfor med å bestille malingen fra Biltema, hvor de hadde en «klikk-og-hent» funksjon.

Lanseringen

Når det kom til selve lanseringen, hadde vi et par ulike strategier vi ville ta i bruk. Hovedstrategien vår ved lanseringen var vekst strategien «organisk vekst», også kjent som «alternativ buzz marketing». Organisk vekst er noe som hovedsakelig brukes der man har mye tid, men ettersom at vi ønsket å nå ut til mennesker innenfor kunstmiljøet for å skape «word of mouth» (WOM) så vi det gunstig å bruke denne strategien. Vi valgte å ta i bruk direkte kommunikasjon gjennom sosiale medier med spesielt fokus på Instagram, som en del av den organiske veksten. Den direkte kommunikasjonen var hovedsakelig rettet mot kunstnere slik at vi kunne få inn flere kunstverk og produkter på nettsiden vår.

Selv om vi hadde hovedfokuset vårt på organisk vekst, så vi det nødvendig også å ta i bruk aggressiv vekst. Aggressiv vekst går ut på at man tar i bruk massemedier for å nå ut til en større andel av målgruppen vår. Her brukte vi også Instagram som en betalt kanal hvor vi ville nå ut mer spesifikt til prospektene. Videre brukte vi også vår egen Instagram-side som en eid kanal for å publisere «teaser-innlegg» samt produktinnlegg opp mot lanseringsdatoen.

Våre OKR

Da vi hadde bestemt oss for konsept var det neste steget å sette OKR. Som jeg nevnte over så endret konseptet seg litt, dette gjorde også at OKRene ble endret fra det de først var. De OKRene vi kom frem til, til slutt var:

 •  Objective (O): Lage en velfungerende plattform for kunst på nett.
  • Key Results 1 (KR 1): Få 15 personer til å melde seg inn i «gjengen» innen semesterslutt (4/10).
  • Key Results 2 (KR 2): Få 450 besøkende på nettsiden innen semesterslutt (7/10).
  • Key Results 3 (KR 3): Ha 250 følgere på Instagram innen semesterslutt (7/10).

Det var under denne delen av valgemnet, digital markedsføring, jeg først ble introdusert til styringssettet OKR. Da jeg først så et eksempel på hvordan en OKR var satt opp, skjønte jeg ikke helt sammenhengen mellom alt. Det var da vi som gruppe skulle sette våre OKR at jeg skjønte systemet, og jo mer vi brukte det så jeg effekten av det. Ved bruk av OKR var det enkelt å fordele arbeidsoppgaver for hver person, dette gjorde at vi hadde god oversikt på hvor langt de andre på gruppen hadde kommet, og også hvor langt vi som en samlet gruppe hadde kommet. Effekten ved bruk av OKR var tydelig, vi hadde et mye bedre system for oppgavefordelinger, samt at vi alle hadde til enhver tid klare mål.

Hentet fra: https://pixabay.com/no/

Mine tanker rundt eksamensoppgaven

Som jeg nevnte tidligere i dette refleksjonsnotatet opplevde jeg da vi fikk eksamen at dette var noe som var altfor mye og for vanskelig på den korte tiden. Selv om dette var mine første tanker rundt oppgaven, satt jeg også med en form for begeistring. Dette kom som et resultat av at det var denne delen av digital markedsførings faget jeg så mest frem til ved semesterstart.

Når det kommer til samarbeidet på eksamensgruppen vil jeg si at vi har hatt en meget fin dynamikk i arbeidet. Vi har fra starten av oppgaven vært gode til å kommunisere innad i gruppen, samt at vi møttes ofte. Ettersom at gruppemedlemmene hadde forskjellige styrker noe som gjorde at vi fokuserte på dette, som for eksempel var noen mer teknisk anlagt enn andre og de fikk da ansvaret for blant annet Shopify.

Personlig er jeg glad over at vi valgte å produsere produktene selv, og ikke gå for en dropshipping løsning. Dette er fordi vi fikk økt læringsutbyttet ved at vi måtte gjennom alle prosessene selv, og oppleve hvordan det funket i praksis. Under denne oppgaven ble jeg som nevnt introdusert til styringssettet OKR. Dette var noe jeg fikk stort læringsutbytte av, ettersom det var en god måte for å strukturere arbeidsprosessen. OKR er noe jeg tenker å implementere i fremtidige prosjekter samt min studiehverdag. Alt i alt var dette en spennende og lærerik oppgave med stort læringsutbytte.

//Henrik

“Understanding The Impacts of Social Media [Pros and Cons]” av Simplilearn – Oversatt til norsk

I dette blogginnlegget vil jeg oversette artikkelen «Understanding The Impacts of Social media» skrevet av Simplilearn fra engelsk til norsk. Begrunnelsen for hvorfor jeg valgte denne artikkelen er at det handler om hvordan sosiale medier påvirker oss, noe som jeg vil se på som relevant for en digital markedsfører.

Bildene som vises i dette innlegget er hentet fra artikkelen som blir oversatt.

Artikkelen:

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi har raskt endret seg de siste 20 årene, med en viktig utvikling som er fremveksten av sosiale medier.

Hurtigheten for forandring er akselererende. For eksempel har utviklingen av mobil teknologi spilt en essensiell rolle i det å forme påvirkningen av sosiale medier. Samlet sett over hele jorden er det mobiler som er dominante i form av totale minutter brukt online. De gjør det mulig for å kontakte andre hvor som helst og når som helst.

Hvorfor folk deler informasjon?

En fascinerende studie gjort av New York Times Consumer Insight Group avslørte motivasjonene som deltakerne siterte angående deling av informasjon på sosiale medier. Disse inkluderte et ønske om å vise verdifull og underholdende innhold til andre; for å definere seg selv; for å vokse og pleie relasjoner, samt å få ut ordet om merker og saker de liker eller støtter.

Disse faktorene har gjort at sosiale nettverk har endret seg fra å være en praktisk hjelp til å holde kontakt med sine nære, til å bli brukt på måter som kan ha en ordentlig innvirkning på samfunnet.

Innflytelsen av sosiale medier blir brukt på måter som former politikk, næringsliv, verdenskultur, karriere, innovasjon og mye mer.

Innflytelsen av sosiale medier:

1. Innflytelsen sosiale medier har på politikk

En ny studie fra Pew Research hevder at omtrent en av fem voksene i USA får sine politiske nyheter hovedsakelig gjennom sosiale medier. Studiet finner også at de som får sine politiske nyheter hovedsakelig gjennom sosiale medier har en tendens til å være mindre informerte, og mer sannsynlige til å bli eksponert for påstander uten bevis, enn hva de som får nyhetene sine gjennom tradisjonelle kanaler er.

I forhold til andre medier, har innflytelsen av sosiale medier i politiske kampanjer har økt voldsomt. Sosiale nettverk spiller en økende og viktig rolle i politiske valg. Først i den til slutt mislykkede kandidaturet til Howard Dean i 2003, deretter i valget av den første afroamerikanske presidenten, Barack Obama, i 2008, og igjen i den Twitter-drevne kampanjen til Donald Trump.

New York Times rapporterer at «Valget av Donald J. Trump er kanskje den sterkeste illustrasjonen hittil på at sosiale nettverk er med på å fundamentalt endre det menneskelige samfunn.» Dette er fordi sosiale medier muliggjør det for mennesker å kommunisere mer fritt, og at de i tillegg er med på å skape mer innflytelsesrike sosiale organisasjoner blant de som en gang var marginaliserte grupper.

2. Innflytelsen av sosiale medier på samfunnet

Nesten en fjerdedel av verdensbefolkning er nå på Facebook. I USA er nesten 80% av alle personer som bruker internett på denne plattformen. På bakgrunnen av at sosiale nettverk «mates av» interaksjoner mellom mennesker, blir de kraftigere jo mer de vokser.

Takket være internett kan enhver person med marginale synspunkter se at han ikke er alene. Når disse menneskene finner hverandre ved hjelp av sosiale medier, kan de gjøre ting sammen. Eksempelvis lage «memes», publikasjoner for å treffe flere mennesker som deler de samme synspunkter, og deretter kan de bryte inn i «mainstreamen».

Uten sosiale medier ville sosiale, etiske, miljømessige og politiske ulemper ha minimal synlighet. Ved økt synlighet av ulemper eller problemer har det endret maktbalansen fra hendene til noen få, til massene.

Baksiden: Sosiale medier dreper sakte, men sikkert ekte aktivisme og erstatter den med «slacktivism»

Selv om aktiviteten i sosiale medier gir økt bevissthet om samfunnsspørsmål, gjenstår det spørsmål om denne bevisstheten blir omgjort til reell endring. Noen argumenterer for at sosial deling har oppmuntrer folk til å bruke sine datamaskiner og mobiler for å uttrykke bekymringene sine rundt sosiale spørsmål uten å engasjere seg aktivt i kampanjer i deres virkelige liv. Deres støtte blir begrenset til å trykke på «like»-knappen eller dele innhold.

Denne passiviteten er en veldig menneskelig reaksjon når folk får muligheter som fritar dem for å handle. En studie gjort i 2013 av University of Britsh Columbia, Sauder School of Business, fant at når folk får muligheten til å «like» en sosial sak, bruker de dette istedenfor å faktisk forplikte seg til å bruke tid og penger på en veldedig sak. På den andre siden, når folk har mulighet til å vise sin støtte privat, er de mer sannsynlige til å tilby meningsfull støtte ved å gi et økonomisk bidrag.

Forskerne fant ut at en offentlig påtegning er ment å tilfredsstille andres meninger, mens folk som gjør det privat, gjør det fordi saken er i samsvar med deres verdier. Dette gruppepresset kan være en faktor i den nylige trenden med politiske meningsmålinger i USA om å mistolke velgerens intensjoner. Folk som svarer på meningsmålingene, svarer muligens det de tror spørreundersøkelsen forventer eller hva andre jevnaldrende mener. Mens ved selve valget er det mer privat inne i «valgboksen», som gjør at de svarer det som stemmer mer over ens med sine meninger.

3. Innflytelsen av sosiale medier på handel

Økningen av sosiale medier betyr at det er uvanlig å finne en organisasjon som ikke når sine kunder og prospekter via en eller annen sosial medieplattform. Bedrifter ser viktigheten av å bruke sosiale medier for å skape kontakt med kunder og dermed skape inntekter.

Bedrifter han innsett at de kan bruke sosiale medier til å generere innsikt, stimulere etterspørselen og skape målrettede produkttilbud. Disse funksjonene er viktige i de tradisjonelle murstein-og-motor virksomheter, og selvfølgelig i resten av verden av e-handel.

Mange studier antyder at implementeringen av sosial nettverk på arbeidsplassen kan styrke kunnskapsdeling. Resultatet av dette er å forbedre prosjektledelsesaktivitetene og muliggjøre spredningen av spesialisert kunnskap. Full implementering av sosiale teknologier på arbeidsplassen fjerner grenser, eliminerer siloer og kan øke samspillet samt bidra til å skape mer dyktige og kunnskapsrike arbeidere.

Baksiden: Et lavt antall sosiale «aksjer» kan føre til negativt sosialt bevis og ødelegge virksomhetens troverdighet

Selv om sosialt deling har blitt normen innenfor næringslivet, har noen bedrifter, etter å ha opplevd bivirkninger fra sosiale medier, bestemt seg for å gå imot og fjernet de sosiale delingsknappene fra sine nettsider.

En casestudie av Taloon.com, som er en handelsforhandler fra Finland, fant ut at deres konverteringer økte med 11,9% da de fjernet «dele-funksjonene» fra produktsidene sine.

Disse resultatene fremhever effekten av sosiale medier på to kanter. Når produkter skaper masse delinger, kan det resultere i å forsterke salget. Dersom det er motsatt, kan kundene begynne å få en mistro til produktet og selskapet. Denne effekten er det Dr. Paul Marsden, psykolog og forfatter av «The Social Commerce Handbook», refereres til som «sosiale bevis.»

4. Innflytelsen som sosiale medier har på arbeidslivet

Sosiale medier har hatt en stor effekt på rekruttering og ansettelse. Profesjonelle sosiale nettverk som eksempelvis LinkedIn er viktige medieplattformer for alle som ønsker å skille seg ut i sitt yrke. Slike plattformer muliggjør det for folk å skape og markedsføre et personlig merke.

19% av arbeidsgivere tar sine ansettelsesbeslutninger basert på informasjon som finnes på sosiale medier. I følge rekrutteringsunderøkelsen for sosiale medier gjort av CareerBuilders 2018, bruker 70% av arbeidsgivere sosiale nettverk for å undersøke jobbkandidater.

5. Innflytelsen sosiale medier har på trening av ansatte og utvikling

Jobbkandidater som utvikler ferdigheter i de nyeste og mest avanserte teknikkene innenfor sosiale medier, er mye enklere for en bedrift å ansette.

En undersøkelse fra 2020, gjort av Onepoll på vegne av Pearson and Connections Academy spurte 2000 amerikanske foreldre og deres barn som gikk på videregående skole, om den «nye normalen» på skolen. 68% av elevene og 65% av foreldrene deres tror at sosiale medier vil være et nyttig verktøy og en del av den nye videregående skolen.

Blogger, «wikis», LinkedIn, Twitter, Facebook og podkaster er nå vanlige læringsverktøy for læring i flere utdanningsinstitusjoner. Sosiale medier har bidratt til økningen i langdistanselæring på nett.

Til tross for problemer med manglende privatliv og noen tilfeller av juks blant de elevene som klassifiseres som «langdistanselever», har ikke dette gjort at sosiale plattformer ikke blir brukt i utdanning.  

6. Utfordringene ved sosiale medier

Sosiale medier har fått ansvaret for å promotere sosiale problemer som:

Nettmobbing:

Tenåringer må passe inn, være populære og overgå andre. Denne prosessen var utfordrende lenge før sosiale medier kom på banen. Legg til Facebook, Twitter, Snapchat og Instagram i dette, og du har plutselig tenåringer som blir utsatt for å føle press og for å bli voksene raskt.

The Cyberbullying Instute sin 2019 undersøkelse av amerikanske ungdoms- og videregående elever fant ut at 36% elever sa at de hadde blitt utsatt for nettmobbing på et tidspunkt i livet sitt. 30% av elevene i undersøkelsen sa at de hadde blitt utsatt for nettmobbing to eller flere ganger. I tillegg til dette fant undersøkelsen også ut at 15% innrømmet å ha mobbet noen over nett minst en gang, og nesten 11% innrømmet å ha gjort det to eller flere ganger. Tenåringer kan misbruke sosiale medieplattformer for å spre rykter, dele videoer hvor hensikt er å ødelegge andres omdømme samt utpresse.

Mangel på privatliv

Stalking, identitestyveri, personlige angrep og misbruk av informasjon er noen av truslene for brukere på sosiale medier står overfor. Mesteparten av tiden har brukerne selv skylden da de deler innhold som egentlig ikke skal være i offentligheten. Forvirringen oppstår på grunn av mangel på forståelse av hvordan de private og offentlige elementene i en online profil faktisk fungerer.

Dessverre er det vanligvis for sent når man sletter noe som egentlig ikke skulle være offentlig, og innholdet kan forårsake problemer i folks personlige og profesjonelle liv.

7. Innflytelsen sosiale medier har på forhold

En av virkningene til sosiale medier er å oppmuntre folk til å danne og verne om «sosiale medier vennskap» fremfor faktiske vennskap. Begrepet ‘venn’ som blir brukt på sosiale medier er en svak skygge av hva tradisjonelle vennskap er. Ekte venner kjenner faktisk hverandre, samhandler ofte ansikt til ansikt og har dermed et mer personlig bånd.

Til slutt

Det har tidligere blitt sagt at informasjon er makt. Uten et middel for å distribuere informasjon, kan ikke folk utnytte kraften. En positiv innvirkning av sosiale medier er distribusjonen av informasjon i dagens verden. Plattformer som Facebook, LinkedIn, Twitter og andre har gjort det mulig å tilgang til informasjon ved å klikke på en knapp.

Forskning utført av parse.ly viser til at forventet levealder for en historie som er lagt ut på nettet er på 2,6 dager, sammenlignet med 3,2 dager hvis man deler det på sosiale medier. Dette er en forskjell på 23%, noe som er viktig når du vurderer at det er milliarder av mennesker som bruker internett daglig.

Levetiden til en artikkel er forskjellig fra den aktive levetiden til et innlegg i sosiale medier. Green Umbrella anslår at et Facebook-innlegg har en gjennomsnittlig levetid på 6 timer, hvorav et Instagram- eller LinkedIn-innlegg har 48 timer. En tweet på Twitter har kun en gjennomsnittlig levetid på 18 minutter. Jo lenger brukerne av sosiale medier aktivt får tilgang til informasjon på, jo mer diskusjon genererer den, som igjen gir en større innvirkning på sosiale medier. Jo kortere den aktive levetiden er, jo oftere må du legge ut på den kanalen for å opprettholde engasjementet.

Selv om verden ville vært mye tregere enn ved uten sosiale medier, har det forårsaket både skade og gode ting. Imidlertid er den positive effekten av sosiale medier astronomisk og overgår de dårlige sidene som er knyttet til delinger.

Til slutt handler deling om å få folk til å både se og svare på innhold. Så lenge innholdet fremdeles er relevant og behovet for informasjonen eksisterer, er det alltid til slutt verdt det for organisasjoner å ta i bruk sosiale medier for å publisere.

//Henrik

Kilder:

Vurdering av XXL sin nettside

Bildet er tatt av mohamed Hassan fra Pixabay

I dette blogginnlegget vil jeg vurdere nettsiden til XXL. Vurderingen vil bli basert på 10 kriterier som INEVO har skrevet om i ett innlegg på deres side. Dette innlegget kan du finne her.

De 10 vurderingskriteriene som INEVO har satt sammen for vurdering av nettbutikker er:

 1. Førsteinntrykk
 2. Synlighet
 3. Brukervennlighet
 4. Kjøpsprosess
 5. Teknologi/Hastighet
 6. Kundetilfredshet
 7. Trygghet
 8. Kundekommunikasjon
 9. Priser, utmerkelser og artikler
 10. Konsept og strategi

1.  Førsteinntrykk

Det første vurderingskriteriet er førsteinntrykk. Når en person kommer i kontakt med noe som er nytt for dem, enten det er en annen person eller nettside, vil man alltid få et inntrykk av dette. Dersom man møter en person og førsteinntrykket er dårlig, vil man som oftest unngå denne personen, slik er det også i møte med nettsider. Om nettsiden derimot har et godt førsteinntrykk, vil det øke sannsynligheten for at personen sjekker ut butikken i større grad.

For å kunne avgjøre om nettsiden gir et godt førsteinntrykk, har INEVO kommet med tre spørsmål, hvor kunden skal kunne svare på disse innen fem sekunder. Disse spørsmålene er:

 • Har jeg kommet til riktig sted?
 • Hva er det jeg kan gjøre her?
 • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Når det kommer til XXL sin nettside og deres førsteinntrykk, vil jeg si at de gir et meget godt førsteinntrykk. Dette er på bakgrunn av blant annet at deres logo er godt synlig, noe som resulterer i at man som kunde ikke lurer på om man har kommet til rett nettside. I tillegg til dette er det enkelt å finne fram til de produktene man leter etter, enten om det er ett spesifikt produkt eller et utvalg innenfor et sortiment. På forsiden kommer og informasjon som for eksempel «fri frakt i hele Norge!» og ulike tilbud de har på produkter tydelig frem. Det er og ett universalt design på deres side, som gjør at det er meget enkelt å navigere seg rundt på nettsiden. Disse faktorene spiller inn ettersom at det gir en god grunn for hvorfor man skal handle hos dem.

2 & 3 Synlighet og Brukervennlighet

Når det kommer til synlighet, er dette noe XXL er meget gode på. Synlighet i denne sammenhengen betyr hvor enkelt det er for en kunde å finne deres nettside. For eksempel dersom jeg googler «joggesko», vil XXL sin nettside komme opp øverst under de betalte annonseringsplassene.

På det tredje vurderingskriteriet som INEVO kommer med, brukervennlighet, er spørsmålet om nettsiden er intuitivt satt opp. Det vil si om alle innenfor deres målgruppe ville kunne klart å navigere seg til det produktet de eventuelt vil ha. Som jeg nevnte tidligere har nettsiden til XXL et universalt design, noe som gjør det enkelt for alle å navigere seg frem til produktene du vil ha. Søkefeltet deres kommer og med forslag til produkter dersom man skriver inn to bokstaver. For eksempel hvis man skal finne vintersko, vil dette komme opp som et forslag etter man har skrevet inn «Vi».

4 & 5 Kjøpsprosess og Hastighet/Teknologi

Desto bedre og enklere kjøpsprosessen til en nettside er, vil det øke sannsynligheten for at de fullfører kjøpet, og at du selger mer. Det er derfor lurt å tenke over at jo færre klikk og felter man må fylle ut, jo bedre blir kjøpsprosessen. På XXL sin side er det svært få klikk man må gjøre, samt få felt man må fylle ut for å gjennomføre et kjøp. Når man har funnet et produkt man ønsker å kjøpe, trykker man på «kjøp»-knappen deres, så går man til handlekurven hvor man må fylle ut kortinformasjon, og deretter klikke på «gå til kassen» og «fullfør kjøp».

Når det kommer til vurderingskriteriet hastighet/teknologi vil det i denne sammenhengen gå på hvor fort en nettside tar å laste inn. I innlegget til INEVO viser de til at 1 av 4 personer forlater en nettside dersom det tar lenger enn fire sekunder å laste inn. Dette er noe XXL er meget gode på. Dersom man skriver inn XXL.no i sin nettleser tar det under ett sekund før man er inne og siden har lastet inn for fullt.

6 & 7 Kundetilfredshet og Trygghet

Kundetilfredshet i denne sammenheng er om man tydelig får frem produktvurderinger av andre tidligere kunder. På XXL sin nettside kan man klikke seg inn på et produkt man vurderer å kjøpe, bla seg litt ned på siden, hvor man der kan finne «produktomtale». Her kan man lese kunder som har kjøpt og prøvd produktet, og som da har lagt igjen en omtale om produktet. Ved å vise frem tidligere kunder sine omtaler til nye kunder, vil det kunne hjelpe til med å få en usikker kunde til å gjennomføre kjøpet.

Når det kommer til trygghet, handler det om en kunde føler seg trygg på nettsiden ved at de leverer det de reklamerer for, samt at kvaliteten stemmer overens. Det er og viktig for en kunde å føle en trygghet ved et eventuelt bomkjøp. Dersom produktet ikke passer når man har fått det, hva gjør man da? Dette er også noe som XXL er gode på, de har både gratis bytte og retur. For å returnere en vare til XXL har man hele 100 dager på seg, noe som skaper en stor trygghet for kundene.

8, 9 & 10 Kundekommunikasjon, Utmerkelser og Konsept

Kundekommunikasjon vil si om det er god kommunikasjon mellom bedriften og deres kunder. Dette er også noe som XXL er meget gode på. Inne på deres nettside vil man kunne finne frem til kundeservicen både i «meny-baren» og nederst på siden. Dersom man klikker seg inn på kundeservice vil det komme opp «Ofte stilte spørsmål» og «garantier» med en gang. I tillegg til dette har de også sitt egne chat-funksjon, hvor man kan snakke med en ansatt om eventuelle spørsmål man har.

Når det kommer til priser eller utmerkelser som XXL har fått, fant jeg ingen informasjon om dette på deres nettside. Selv om de ikke selv har informasjon om dette på sin egen nettside, var det ved et enkelt googlesøk mulig å finne flere ulike priser/utmerkelser de har fått. En av prisene de har vunnet var blant annet at de vant Handelsprisen i 2014 på Virkes handelskonferanse. Her ville det derfor kanskje vært en mulighet for XXL å liste opp priser de har vunnet.

Det siste vurderingskriteriet som INEVO kommer med er konsept og strategi. Her bør strategien din være enkel å forstå samt være godt kommunisert. Konseptet til XXL kommer tydelig fram ved at man her kan finne alt av friluftsliv- og aktivtetsutstyr. Ved å kun se på forsidebildet til XXL ser man at det dreier seg om aktivitet og friluft.

Alt i alt vil jeg si at XXL er meget gode på samtlige av vurderingskriteriene. De har en meget universalt designet nettside noe som gjør at det er enkelt for kunder å navigere seg rundt på nettsiden deres. Teknologien på siden deres er også bra, noe som gjør at det tar kort tid å laste inn siden. Nettsiden deres er tydelig, noe som gjør det enkelt for mennesker å skjønne at de har kommet til rett sted.

//Henrik

Kilder: