Sosiale medier og stormingen av den Amerikanske Kongressen

Hentet fra pixabay.com

Du fikk garantert med deg hva som skjedde den 6. januar i år, nemlig stormingen av den amerikanske kongressen. Det som først startet som en fredelig protest mot valgresultatet i 2020, endte opp med at en stor gruppe aktivister stormet kongressbygningen. I forbindelsen til denne stormingen var det fem personer som mistet sitt liv, inkludert en politimann fra U.S Capitol Police. I dette blogginnlegget vil det derfor skrives om rollen til sosiale medier i forbindelsen med dette angrepet på den amerikanske kongressen.

I dette innlegget vil det bli skrevet om disse underpunktene:

  • Trump sine Twitter meldinger
  • Filterbobler og ekkokammre
  • Konklusjon

Trump sine Twitter-meldinger

Etter at stormingen av den amerikanske kongressen var det ledere fra både innad i USA og resten av verden som hadde kraftige fordømmelser av Donald Trump sin oppfordring om å dra til hovedstaden for å ta tilbake det han selv kaller «det stjålne valget». (NRK). Selv om Trump aldri selv skrev eller sa at hans tilhengere skulle storme kongressen, mener folk fortsatt at det var han som «tente ilden». Fra slutten av desember 2020 og i starten av januar 2021 la Trump daglig ut Twitter-poster til sine 88 millioner følgere om at de skulle møtes i Washington DC den 6. januar. En av disse «tweet’ene» var blant annet den som ble lagt ut den 27. desember 2020: «See you in Washington, DC, on Jauary 6th. Don’t miss it. Information to follow!». Dersom du vil se flere eksempler på «tweet’ene» Trump la ut i denne perioden, se bildet under. Da protestene hadde kommet ut av kontroll og den store mobben med mennesker var kommet inn i bygningen, tok Trump seg til Twitter igjen. Denne gangen ba han om at demonstrantene skulle demonstrere fredelig, hvor «husk at vi er partiet for lov og orden» var oppfordringen.

Skjermdump fra NRK

Filterbobler og ekkokammre

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om hva filterbobler og ekkokammre er, dette kan du finne her. Definisjonen som SNL har på filterbobler er: «Filterboble er en systematisk, individuell tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensrettig og stagnasjon hos enkeltbrukere eller gruppe». Det vil si at en filterboble oppstår som et resultat når man tar i bruk en algoritme på en nettside som sorterer informasjon en bruker søker etter. Disse filterboblene vil være nyttige ved for eksempel kjøp av sko, men kan derimot være skadelig når det kommer til politisk informasjon. Dette vil kunne skje dersom man søker opp politiske nyheter som allerede stemmer overens med de politiske holdningene du allerede har.

I sammenheng med stormingen av kongressen kan man se at Donald Trump er et godt eksempel på bruk av filterbobler og ekkokammre. Før den nå permanente utestengingen av Trump på Twitter, brukte han plattformen på å kun dele nyhetsartikler og politiske holdninger som stemte overens med hans egne. I tillegg til at han kun delte innlegg hvor de støttet opp under hans politiske holdninger, fulgte han kun et fåtall mennesker. Disse menneskene som han fulgte, var også kun personer med de samme politiske holdningene som Trump. Når Trump selv hadde filterbobler og ekkokammre på Twitter vil det kunne tenkes at de følgerne som var en del av stormingen også var utsatt for politiske filterbobler.

Konklusjon

Alt i alt vil jeg si at sosiale medier spilte en stor rolle ved stormingen av den amerikanske kongressen. Dette er på bakgrunn av at Trump hadde mulighet til å legge ut diverse Twitter-meldinger til sine 88+ millioner følgere om når og hvor de skulle demonstrere. Det vil også være logisk å tenke at de som stormet kongressen hadde havnet i filterbobler og ekkokammre på sosiale medier angående deres politiske holdninger.

//Henrik

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *