Hvordan sette opp Google Analytics

Da var tredje delen av valgemnet Digital markedsføring ferdig, og vi har beveget oss inn i den siste delen, hvor Marius Vetaas Thomassen er foreleser. For personer som jobber med digital markedsføring, er det å kunne analysere data på nettsiden ekstremt viktig, derfor vil jeg i dette innlegget skrive om analyseverktøyet Google Analytics.

I dette innlegget vil det skrives om disse underpunktene:

 • Hva er Google Analytics?
 • Hvordan sette opp Google Analytics med fem enke steg?
 • Fordeler ved bruk av Google Analytics

Hva er Google Analytics?

Google Analytics er et analyseverktøy for trafikk på nettsider som Google har laget. Det er et verktøy som muliggjør at man kan analysere hva som skjer på nettsiden din. Man kan ta i bruk Google Analytics for å analysere blant annet hvor mange besøkende en nettside har, hvor lenge en eventuell besøkende er inne på nettsiden og hvilke sider de klikker seg inn på. I tillegg til at man kan bruke Google Analytics via en nettleser, kan man og bruke det på mobil og nettbrett. Ved bruk av Google Analytics kan man se dataene på din nettside og dermed tilpasse den, slik at man kan forbedre nettsiden. Det er nettopp dette som er utfordringen ved Google Analytics, det å dra nytte av tallene og finne tiltakene som kan hjelpe til å bedre resultatene.

Eksempler på hva du kan finne ut av med Google Analytics:

 • Hvem som besøker din nettside
 • Hva de gjør inne på nettsiden din
 • Hvilke sider som gir flest salg
 • Hvordan ulike kampanjer har prestert

Hvordan sette opp Google Analytics med fem enkle steg?

For å sette opp Google Analytics må du kun følge disse fem enkle stegene:

            1. Sett opp Google Tag Manager

            2. Lage en Google Analytics bruker

            3. Sette opp «analytics tag» med Google Tag Manager

            4. Sette opp «Goals»

            5. Lenke til Google Search Console

Det første steget for å implementere Google Analytics er å lage en bruker på Google Tag Manager Dashboard. Det vil da se slik ut:

«Screenshot» fra min egen pc

Etter at man har skrevet inn navnet på brukeren/kontoen, setter man opp en «container», som i all hovedsak er en bøtte som inneholder alt av «macros, rules & tags». Når man har gjort dette er det bare å trykke «opprett», lese igjennom «Terms of Service» og godta disse. Etter man har gjort dette vil man få et kodeutdrag fra containeren som man legger inn på nettsiden sin.

Det neste steget blir da å sette opp Google Analytics. Her vil man lage en Google Analytics bruker gjennom nettsiden analytics.google.com. Når man har laget brukeren må man bare akseptere de ulike «Terms of Service» for å få tilgang til din tracking ID. Når man har lagd en bruker på Google Analytics er neste steg å sette opp «analytics tag» med Google Tag Manager. Inne på din Google Tag Manager Dashboard vil du kunne finne knappen «Add a new tag», her vil du kunne to områder for din tag. Disse er:

 • Configuration – som er hvor dataen som blir samlet inn lagres.
 • Triggering – som er hvilken type data du vil samle inn.

Etter at du har trykket på ”configuration-knappen” vil du velge «Universal Analytics» for å lage en tag på Google Analytics.

Steg fire vil være å sette opp «Google Analytics goals». For å kunne sette dine goals må du inn på Google Analytics dashboard. Her trykker man på «Admin» nederst på venstre siden, som blir illustrert i bildet her.

«Screenshot» av min egen pc

Deretter vil du trykke på «goals» for så å trykke på «+New Goal».

Det siste steget er å linke det til Google Search Console. Ved å gjøre dette kan du finne ut av ting som eksempelvis:

 • Se når Google analyserer nettsiden din.
 • Finne ut hvilke interne og eksterne sider som linker til din nettside.

For å gjøre dette så går du igjen inn på Google Analytics dashboard -> trykker på «admin»-knappen -> «Property Settings»-knappen -> «Adjust Search Console»-knappen -> «Add»-knappen -> «Add a site to Search Console»-knappen -> så er det bare å skrive inn din nettside sin HTML og trykke «add». Når du har gjort dette har du fått implementert Google Analytics til din nettside.

Fordeler ved bruk av Google Analytics

Det er flere ulike fordeler ved å implementere Google Analytics på din nettside. Kanskje den største fordelen man får ved å bruke Google Analytics er at man får tak i nyttig informasjon rundt trafikken på nettsiden. Når man får informasjonen så tydelig presentert på Google Analytics vil dette kunne hjelpe til med å se hvilke tiltak som funker og hvor de eventuelt må forbedre seg. Noen andre fordeler ved Google Analytics er at man kan bedre forstå forbrukerne sin atferd på nettsiden, forbedre sine annonseringer som foregår på nett, og at det er veldig enkelt å komme i gang med det.

// Henrik

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *