Vurdering av XXL sin nettside

Bildet er tatt av mohamed Hassan fra Pixabay

I dette blogginnlegget vil jeg vurdere nettsiden til XXL. Vurderingen vil bli basert på 10 kriterier som INEVO har skrevet om i ett innlegg på deres side. Dette innlegget kan du finne her.

De 10 vurderingskriteriene som INEVO har satt sammen for vurdering av nettbutikker er:

 1. Førsteinntrykk
 2. Synlighet
 3. Brukervennlighet
 4. Kjøpsprosess
 5. Teknologi/Hastighet
 6. Kundetilfredshet
 7. Trygghet
 8. Kundekommunikasjon
 9. Priser, utmerkelser og artikler
 10. Konsept og strategi

1.  Førsteinntrykk

Det første vurderingskriteriet er førsteinntrykk. Når en person kommer i kontakt med noe som er nytt for dem, enten det er en annen person eller nettside, vil man alltid få et inntrykk av dette. Dersom man møter en person og førsteinntrykket er dårlig, vil man som oftest unngå denne personen, slik er det også i møte med nettsider. Om nettsiden derimot har et godt førsteinntrykk, vil det øke sannsynligheten for at personen sjekker ut butikken i større grad.

For å kunne avgjøre om nettsiden gir et godt førsteinntrykk, har INEVO kommet med tre spørsmål, hvor kunden skal kunne svare på disse innen fem sekunder. Disse spørsmålene er:

 • Har jeg kommet til riktig sted?
 • Hva er det jeg kan gjøre her?
 • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Når det kommer til XXL sin nettside og deres førsteinntrykk, vil jeg si at de gir et meget godt førsteinntrykk. Dette er på bakgrunn av blant annet at deres logo er godt synlig, noe som resulterer i at man som kunde ikke lurer på om man har kommet til rett nettside. I tillegg til dette er det enkelt å finne fram til de produktene man leter etter, enten om det er ett spesifikt produkt eller et utvalg innenfor et sortiment. På forsiden kommer og informasjon som for eksempel «fri frakt i hele Norge!» og ulike tilbud de har på produkter tydelig frem. Det er og ett universalt design på deres side, som gjør at det er meget enkelt å navigere seg rundt på nettsiden. Disse faktorene spiller inn ettersom at det gir en god grunn for hvorfor man skal handle hos dem.

2 & 3 Synlighet og Brukervennlighet

Når det kommer til synlighet, er dette noe XXL er meget gode på. Synlighet i denne sammenhengen betyr hvor enkelt det er for en kunde å finne deres nettside. For eksempel dersom jeg googler «joggesko», vil XXL sin nettside komme opp øverst under de betalte annonseringsplassene.

På det tredje vurderingskriteriet som INEVO kommer med, brukervennlighet, er spørsmålet om nettsiden er intuitivt satt opp. Det vil si om alle innenfor deres målgruppe ville kunne klart å navigere seg til det produktet de eventuelt vil ha. Som jeg nevnte tidligere har nettsiden til XXL et universalt design, noe som gjør det enkelt for alle å navigere seg frem til produktene du vil ha. Søkefeltet deres kommer og med forslag til produkter dersom man skriver inn to bokstaver. For eksempel hvis man skal finne vintersko, vil dette komme opp som et forslag etter man har skrevet inn «Vi».

4 & 5 Kjøpsprosess og Hastighet/Teknologi

Desto bedre og enklere kjøpsprosessen til en nettside er, vil det øke sannsynligheten for at de fullfører kjøpet, og at du selger mer. Det er derfor lurt å tenke over at jo færre klikk og felter man må fylle ut, jo bedre blir kjøpsprosessen. På XXL sin side er det svært få klikk man må gjøre, samt få felt man må fylle ut for å gjennomføre et kjøp. Når man har funnet et produkt man ønsker å kjøpe, trykker man på «kjøp»-knappen deres, så går man til handlekurven hvor man må fylle ut kortinformasjon, og deretter klikke på «gå til kassen» og «fullfør kjøp».

Når det kommer til vurderingskriteriet hastighet/teknologi vil det i denne sammenhengen gå på hvor fort en nettside tar å laste inn. I innlegget til INEVO viser de til at 1 av 4 personer forlater en nettside dersom det tar lenger enn fire sekunder å laste inn. Dette er noe XXL er meget gode på. Dersom man skriver inn XXL.no i sin nettleser tar det under ett sekund før man er inne og siden har lastet inn for fullt.

6 & 7 Kundetilfredshet og Trygghet

Kundetilfredshet i denne sammenheng er om man tydelig får frem produktvurderinger av andre tidligere kunder. På XXL sin nettside kan man klikke seg inn på et produkt man vurderer å kjøpe, bla seg litt ned på siden, hvor man der kan finne «produktomtale». Her kan man lese kunder som har kjøpt og prøvd produktet, og som da har lagt igjen en omtale om produktet. Ved å vise frem tidligere kunder sine omtaler til nye kunder, vil det kunne hjelpe til med å få en usikker kunde til å gjennomføre kjøpet.

Når det kommer til trygghet, handler det om en kunde føler seg trygg på nettsiden ved at de leverer det de reklamerer for, samt at kvaliteten stemmer overens. Det er og viktig for en kunde å føle en trygghet ved et eventuelt bomkjøp. Dersom produktet ikke passer når man har fått det, hva gjør man da? Dette er også noe som XXL er gode på, de har både gratis bytte og retur. For å returnere en vare til XXL har man hele 100 dager på seg, noe som skaper en stor trygghet for kundene.

8, 9 & 10 Kundekommunikasjon, Utmerkelser og Konsept

Kundekommunikasjon vil si om det er god kommunikasjon mellom bedriften og deres kunder. Dette er også noe som XXL er meget gode på. Inne på deres nettside vil man kunne finne frem til kundeservicen både i «meny-baren» og nederst på siden. Dersom man klikker seg inn på kundeservice vil det komme opp «Ofte stilte spørsmål» og «garantier» med en gang. I tillegg til dette har de også sitt egne chat-funksjon, hvor man kan snakke med en ansatt om eventuelle spørsmål man har.

Når det kommer til priser eller utmerkelser som XXL har fått, fant jeg ingen informasjon om dette på deres nettside. Selv om de ikke selv har informasjon om dette på sin egen nettside, var det ved et enkelt googlesøk mulig å finne flere ulike priser/utmerkelser de har fått. En av prisene de har vunnet var blant annet at de vant Handelsprisen i 2014 på Virkes handelskonferanse. Her ville det derfor kanskje vært en mulighet for XXL å liste opp priser de har vunnet.

Det siste vurderingskriteriet som INEVO kommer med er konsept og strategi. Her bør strategien din være enkel å forstå samt være godt kommunisert. Konseptet til XXL kommer tydelig fram ved at man her kan finne alt av friluftsliv- og aktivtetsutstyr. Ved å kun se på forsidebildet til XXL ser man at det dreier seg om aktivitet og friluft.

Alt i alt vil jeg si at XXL er meget gode på samtlige av vurderingskriteriene. De har en meget universalt designet nettside noe som gjør at det er enkelt for kunder å navigere seg rundt på nettsiden deres. Teknologien på siden deres er også bra, noe som gjør at det tar kort tid å laste inn siden. Nettsiden deres er tydelig, noe som gjør det enkelt for mennesker å skjønne at de har kommet til rett sted.

//Henrik

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *