Plattformtjenesten finn.no

Hentet fra: https://www.pexels.com/nb-no/bilde/beroring-bilde-data-digital-267350/

Dette blogginnlegget vil svare på oppgaven som ble gitt etter forelesningen 19. januar. Bloggoppgaven gikk ut på at man skulle ta for seg en plattformtjeneste, som gjerne var norsk. Plattformtjenesten jeg har valgt å ta for meg er Finn.no. I innlegget vil jeg starte med å forklare hva en plattformtjeneste er, hvordan denne plattformen fungerer, hvem som er aktørene og hva denne plattformen kan gjøre for å senke transaksjonskostnader.

Hva er en plattformtjeneste?

Når det er snakk om plattformer, er det lurt å skille mellom digitale og fysiske plattformer. Fysiske plattformer er steder hvor man samhandler med kunder eller selgere fysisk. For eksempel er Storo Storsenter en fysisk plattform hvor man går rundt i forskjellige butikker og fysisk kommuniserer og handler. Ettersom at fysiske plattformer krever at man fysisk er et sted, vil digitale plattformer gå ut på at man kommuniserer og handler over nett. Dette innlegget vil som sagt ta for seg Finn.no som en plattform, og det vil derfor skrives om den digitale versjonen av plattform. En digital plattform blir beskrevet av Erik Slørdal Skjemstad i denne artikkelen som «en teknisk løsning optimalisert for å samle, oppbevare og bearbeide data du samler inn».

Hvordan fungerer Finn.no og hvem er aktørene?

Finn.no er som nevnt en digital plattform. Inne på finn sin nettside er det flere ulike valgmuligheter man har. Man kan enten selge en vare, produkt eller tjeneste, eller så kan man kjøpe disse tingene. I tillegg til dette er det også mulig for blant annet bedrifter eller organisasjoner å legge ut stillingsannonser som folk enkelt kan søke på. For eksempel om man har en bil man har lyst til å selge, kan man opprette en annonse på Finn hvor man skriver om bilen, samt vise bilder av den. Om en eventuell kjøper er interessert i bilen kan de sende en direkte melding til selger, hvor man der kan avtale pris, møte sted og lignende.

De ulike aktørene til Finn er i all hovedsak privatpersoner, men i noen tilfeller bedrifter eller organisasjoner. Enten det er privatpersoner som kjøpere av en tjeneste, produkt eller vare, eller privatpersoner som selger. Som nevnt kan det og være tilfeller hvor det er bedrifter som etterlyser ansatte for en jobbstilling, da blir det ikke privatperson som «selger», men at det er privat personer som kjøpere. Aktørene til Finn har også forskjellige behov de vil få dekket, det vil si at det er ulikt hvor ofte en person bruker Finn. Om man er nyinnflyttet i en leilighet vil man muligens være mer inne på siden for å kjøpe ting til leiligheten sin, enn hva man ville gjort dersom man ikke er nyinnflyttet. Samme går for personer som skal flytte ut av en leilighet og skal selge noe av møblementet sitt, vil man oftere være innom Finn.

Hentet fra: https://www.pexels.com/nb-no/bilde/betaling-baerbar-datamaskin-e-handel-hand-34577/

Hva gjør Finn for å senke brukernes transaksjonskostnader?

Finn.no gjør det mulig for enhver person å selge det de selv har lyst til. Ved bruk av Finn kan en privatperson selge sine tjenester, produkter eller varer uten at det er behov for et mellomledd som eksempelvis en selger. Man tar selv kontroll på prissettingen for produktet, og man har direkte samtaler med en potensiell kjøper. Dette resulterer i at selgeren slipper å bruke penger på å anskaffe en selger, noe som gjør at transaksjonskostnadene blir lavere. I tillegg til dette er det helt gratis for alle å legge ut diverse annonser på Finn, dette gjør at man kan «markedsføre» produktet sitt, uten å måtte betale noen eventuelt et firma for å gjøre dette. At det er gratis for brukere å legge ut ting til salgs på Finn, resulterer i at transaksjonskostnadene minkes.

Videre finnes det ulike «filtere» på nettsiden til Finn som gjør det enkelt for brukerne å finne den varen man har lyst på, samt hvor i landet det finnes selgere av denne varen. Om man for eksempel bor i Oslo, kan man huke av dette på nettsiden slik at man finner noen i samme by, eller enda nærmere om man huker av spesifikke bydeler. Dette gjør at man kan enkelt møte selger eller kjøper i nærområdet der man bor, og man da ikke trenger å betale noe form for frakt eller lignende. Dette resulterer også til en måte hvor Finn senker transaksjonskostnadene for deres brukere.

Den digitale plattformen Finn.no er en nettside for kjøp og salg av alt mulig, hvorav det hovedsakelig er privatpersoner som står for salgene og kjøpene. Finn er med på å senke transaksjonskostnadene til deres brukere, ved blant annet at det er gratis å legge ut annonse, og at man enkelt kan finne selgere i sitt nærområde.

-Henrik

Kilder:

Bilder:

En kommentar på “Plattformtjenesten finn.no

  1. Hei Henrik!
    Her er du på god vei til noe bra. Du forklarer litt om hvordan Finn.no senker transaksjonskostnader, men her kunne du med fordel gått mer i dybden og fått med hvilke transaksjonskostnadene det er snakk om (ref. informasjons-, søks- og beslutningskostnader f.eks.). Du svarer også greit på bloggoppgaven, men jeg tenker også at for at du skal kunne poste dette innlegget på for eksempel Linkedin, kan du forsøke å skrive med en struktur som viser at du ønsker å lære leseren om tingene du skriver, fremfor å vektlegge at du svarer på punkter fra en oppgave – dette er altså bare et tips!:D Dersom du poster innlegg på Linkedin, vil det være tilgjengelig for potensielle arbeidsgivere, og de setter nok veldig pris på at du som potensiell arbeidstaker skriver glimrende og ikke minst interessante innlegg om temaer som dette 😀 Stå på videre, gleder meg til fortsettelsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *