Virtual reality – Byggindustriens nye løsning?

«Virtual reality: The future of motoring?» by JCT600 is licensed under CC BY-SA 2.0

I dette blogginnlegget vil jeg ta for meg én av teknologiene som vi gikk igjennom fra forelesningene som var 14. og 15. januar. Teknologien jeg har valgt å skrive om i dette innlegget er Virtual Reality (VR). Her vil jeg først starte med å beskrive hva VR er, og hva den kan gi til Norge. Deretter vil jeg se på de eventuelle konsekvensene denne teknologien vil ha for andre påvirkede parter, samt hvilken effekt VR har for en som driver med digital markedsføring.

VR og AR

Hva er egentlig VR? VR er som nevnt en forkortelse på det engelske begrepet «Virtual reality», det som vil si virtuell virkelighet. VR går i hovedsak ut på at man erstatter så mange sanseinntrykk man kan, med digitale inntrykk. Slik som teknologien VR er per dags dato, kan vi erstatte både syns og hørselsinntrykkene. Dette er mulig ved hjelp av støyreduserende ørepropper eller hodetelefoner, som erstatter en person sine hørselsinntrykk. I tillegg til dette har man på seg en slags «maske», hvorav det er en skjerm per øye. Det er disse to skjermene som skaper 3D-effekten, noe som er sentralt for VR.

Når man snakker om VR er det ofte naturlig at man kommer innom begrepet AR, Augmented reality. AR på norsk, blir ofte kalt for en utvidet virkelighet. Den store forskjellen mellom AR og VR er at man ikke erstatter alle synsinntrykk ved bruk av AR. Ved bruk av AR legges det et lag med en form for digital tillegg, som oftest blir levert til deg direkte fra mobilkamera. Mobilspillet Pokémon GO er blant annet et eksempel hvor AR blir brukt. Her plasserer «Pokémon GO» en Pokémon på skjermen din samtidig som kameraet viser omgivelsene rundt deg.

Hva kan VR gi til Norge?

Teknologien VR kan gi Norge flere gode løsninger på problemer. Det kan blant annet hjelpe til med å forenkle arbeidsprosesser innenfor bygg-bransjen. Det er nettopp dette jeg vil diskutere videre i dette innlegget. For at jeg kunne skulle se nærmere på hva VR kan bidra med til den norske bygg-bransjen ble det brukt en artikkel fra nemitek.no. Artikkelen kan du finne her.

Mennesker som har vært opptatt av fremtiden vår, har i flere år snakket om hva VR kan komme til å gi byggenæringen. Selv om VR har vært et produkt ute i markedet i noen år nå, ser vi lite til at dette blir brukt. En av grunnene til at VR ikke brukes i så stor grad enda kan komme av at digitaliseringen av Norge tar tid. Ettersom at korona-pandemien kom til Norge i 2020, og resulterte i at vi måtte inn i en «lockdown», var det viktig å digitalisere oss raskere. Et eksempel på at vi måtte endre våres digitale evner og holdninger under krisen er ved hjemmekontor. Det å ha møter med kollegaer over nett var i stor grad uvandt for det norske folk. Digitale møter er en utfordring for byggenæringen ettersom at det er veldig vanskelig å finne løsninger på komplekse tredimensjonale problemstillinger, noe det er mye av i planleggingsfasen av et bygg. Selv om Norge i stor grad ikke har tatt i bruk VR kan CEO i Dimension 10, Aleksander Nyquist Langmyhr vise til at en av deres kunder, MIRIS AS, har tatt i bruk møter i VR.

«David Payne from Invent Dev at DX3 Canada» by Roberrific is licensed under CC BY-NC 2.0

Den største gevinsten for byggenæringen ved bruk av VR er at kostnader og tid blir redusert betraktelig. Når det kommer til bygging av veier, hus eller lignende kan en enkelt feil koste produksjonen enorme summer, samt at det kan ta flere måneder å fikse opp i, som resulterer til tapt tid. Ved bruk av VR får man hele tiden oppdatert endringer på byggeplaner, noe som vil kunne resultere i færre feil samt at man raskere kan avdekke. Dette er essensielt for byggenæringen ettersom at det finnes eksempler på små feil som har kostet opp mot 2 millioner kroner. Det største eksempelet på hvor bruken av VR har spart både tid og penger er ved ett prosjekt for universitetssykehuset Oulo. Her kunne CEO i VR-Cave selskapet Collaprime rapportere at det ble spart rundt 150 millioner euro i direkte kostnader, samt at byggets levetid vil kunne gi en kostnadskutt på ca. 2,22 millioner euro.

For en som driver med digital markedsføring, vil VR kunne skape helt nye arenaer for markedsføringen. Den største endringen en digital markedsfører kan møte på som ett resultat av VR utviklingen, er at man da kan markedsføre produkter eller varer i 3D istedenfor 2D. Dette gjør at kunden kan få se hvordan et produkt virkelig vil se ut i virkeligheten versus ved et bilde. For eksempel om man skal markedsføre et hytteområde vil VR kunne visuelt vise frem området for interesserte kjøpere. Istedenfor at man viser til 2D bilder på en skjerm eller at de eventuelle kjøperne må dra opp til hytteområdet, kan de sitte i sin egen stue og se hvordan det ser ut i 3D.

Ettersom at den teknologiske utviklingen av VR bare blir bedre og bedre med tiden, vil det ikke være lenge til man kan se den norske bygg-bransjen ta i bruk denne teknologien. VR vil kunne bidra til at enorme summer med penger vil bli spart i tillegg til tid. Det vil også være enklere å avdekke eventuelle feil underveis i prosjektet. VR gjør det og mulig for en digital markedsfører å kunne vise frem sine produkter i 3D, og ikke 2D som er normalen nå.

Henrik

Kilder:

https://nemitek.no/byggenaeringen-hakon-reisvang-jan-erik-vinje/korona-krisen-kan-laere-byggenaeringen-hvorfor-vr-er-lonnsomt-og-smart/127473

https://dimension10.com/articles/miris-the-perfect-time-for-vr-meetings-with-their-colleagues-from-warsaw

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://dimension10.com/

Bilder:

https://search.creativecommons.org/photos/078a802f-7f69-449c-bcca-52d7d20fda07

https://search.creativecommons.org/photos/653b6a36-d4fd-42ac-ac6a-e93ddbe338a9

En kommentar på “Virtual reality – Byggindustriens nye løsning?

  1. Hei Henrik!
    Dette var et fint innlegg, supert å se at du har tatt til deg tidligere kommentarer på tidligere innlegg – godt jobbet! 😀 Fin bruk av bilder, avsnittsmengde og kilder både i løpende tekst og i slutten av innlegget. Fortsett slik 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *