Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens

Bildet er hentet fra: https://www.digi.no/artikler/dette-mener-google-sjefen-om-regulering-av-kunstig-intelligens/483314

I mitt forrige innlegg «Kunstig Intelligens» snakket jeg om hva kunstig intelligens er, og et par av de ulike formene det kan bli brukt i. I tillegg til dette snakket jeg litt rundt en artikkel om selvkjørende biler, og hvor langt vi har kommet innenfor det området. I dette innlegget vil jeg se nærmere på kunstig intelligens, i form av et par ulike sosiale konsekvenser som oppstår ved utviklingen av kunstig intelligens.

Som et resultat av den stadige utviklingen til kunstig intelligens ser vi at flere jobber, som tidligere har vært avhengig av menneskelig arbeidskraft, nå blir erstattet med datamaskiner og roboter. Et eksempel på en slik type jobb hvor menneskelig arbeidskraft kan se å bli erstattet med kan være butikkansatte som sitter i «kassa». Vi ser allerede at flere butikker i Oslo nå har selvbetjente kasser, hvor kunden selv skanner og betaler for sine varer, uten noen form for menneskelig interaksjon. Etter at disse selvbetjente kassene kom i butikkene var det flere som lurte på om de ansatte i butikken ville miste sin jobb. Selv om det finnes selvbetjente kasseapparater som tar av seg skanningen og transaksjonene, er det fortsatt behov for ansatte som fyller på varer i hyllene. Det er og et behov for menneskelige butikkansatte som kan reparere og fikse de selvbetjente kassene dersom de skulle trenge det.

Bildet er hentet fra: https://ostfold.seniornorge.org/2019/selvbetjente-kasser-hvem-av-oss-onsker-det/

En annen jobb hvor menneskelig arbeidskraft kan ses å bli erstattet med kunstig intelligens er regnskapsførere. Som et resultat av digitaliseringen i verden har det nå blitt laget haugevis med apper som kan behandle kvitteringene dine ved å kun ta et bilde av dem. Etter at man har tatt bilde av kvitteringen sin, vil en programvare i appen lese av informasjonen og deretter legge det inn i systemet.

Utviklingen av kunstig intelligens har allerede gjort at flere arbeidsprosesser i bedrifter innenfor industri, har blitt fullautomatiske. Dette er som et resultat av at robotene og maskinene som innehar kunstig intelligens gjør jobben raskere og mer effektivt enn hva ett menneske kunne ha gjort. Dette er på grunn av blant annet at maskinene kun jobber, altså de snakker ikke med sine «kollegaer», de trenger ikke mat- / kaffepauser, og de trenger heller ikke å sove. De kan altså jobbe bokstavelig talt 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Noe som har kommet til lyset de siste årene angående kunstig intelligens er: hvor mye informasjon ulike selskaper som eksempelvis Google og Facebook faktisk har på en person. Artikkelen Hvor mye vet egentlig Google om deg? Jeg tror du blir skremt! Skrevet av Karl Philip Lund, tar for seg nettopp dette. Lund viser til i artikkelen at Google har lagret 27GB data om han, fra november 2006 til 2018, noe som tilsvarer ca. 90 000 bøker med informasjon. Ved bruk av tjenester som Google Maps, så blir dine bevegelser lagret. Ettersom at Google kan ha informasjon på om man kjører bil, går, flyr eller tar taxi, trenger vi da å fylle ut reiseregninger? Dette er noe Arne Krokan tar for seg i sitt blogginnlegg, som du kan finne her.

Som nevnt tidligere så blir så å si alt man gjør på nett, lagret av store selskap ved bruk av kunstig intelligens. Men, det finnes også eksempler på land som anvender kunstig intelligens som en form for å sjekke personers sosiale situasjon. Kina har innført noe som kalles for China’s Social Credit System. Social credit system er av sin brede definisjon er, “a set of databases and initiatives that monitor and assess the trustworthiness of individuals, companies and government entities. Each entry is given a social credit score, with reward for those who have a high rating and punishments for those with low scores”. (https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3096090/what-chinas-social-credit-system-and-why-it-controversial).

Bildet er hentet fra: https://nypost.com/2018/09/19/chinas-social-credit-system-is-a-real-life-black-mirror-nightmare/

Ved et slikt system som Kina har vil det kunne dukke opp flere sosiale konsekvenser for deres innbyggere. Innbyggerne vil få en prosent hovedsakelig basert på deres finansielle situasjon, kriminelle historikk og offentlige registre. En person med en høy prosent vil kunne få belønninger, hvor en med lav prosent score vil kunne bli straffet. Dette vil føre til store sosiale konsekvenser for de som scorer en lav prosent. Kina sin egen statsminister sa selv at «those who lose credibility will find it hard to make a tiny step in society”. (https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3096090/what-chinas-social-credit-system-and-why-it-controversial) Dette vil bety at om man for eksempel har vært i fengsel, sonet sin dom, så vil man aldri kunne bli helt fri. Det vil bli et slags moderne klasseskille, hvorav de som er nederst vil måtte slite ekstremt for å komme seg ut av «klassen» sin

De sosiale konsekvensene ved kunstig intelligens kan være så mange, og det kommer stadig nye ettersom at kunstig intelligens endres og utvikles såpass fort. Det er derfor vanskelig å si noe om hvordan blant annet arbeidsmarkedet vil være i framtiden. Selv om flere jobber vil bli ta i bruk kunstig intelligens istedenfor menneskelig arbeidskraft, vil det dukke opp nye jobber og et annerledes arbeidsliv.

Henrik

Kilder;

En kommentar på “Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens

  1. Hei Henrik!
    Flott innlegg – her skriver du informativt og interessant med tydelig innledning, hoveddel og avslutning, godt jobbet 🙂 Det er fint at du bruker bilder, og at du har kildeliste samt refererer i løpende tekst.

    Til neste gang vil jeg anbefale deg når du refererer i løpende tekst, til å bruke hyperlink fremfor å lime inn hele URL-en i teksten (dette kan fremstå litt rotete for leser). Ved å bruke hyperlink forblir teksten ryddig, samtidig som leser enkelt kan klikke seg inn på kilden du har hentet påstandene dine fra. Hyperlink er enkelt å få til, du kopierer helt enkelt kilden du trenger, og limer den inn i et valgt ord/ eller setning ved å klikke command+k, deretter command-v (dersom du har mac). Dersom du har PC er det bare å google hvordan 🙂 Lykke til og fortsett den gode jobbinga!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *